חמאת קקאו - יתרונות בריאותיים, הסטוריה של הקקאו ומתכון

חמאת קקאו היא אחד מחומרי הגלם הכי מפנקים ואיכותיים בעולם הקוסמטיקה הטבעית. היא מלאה בתכונות טובות ומרפאות לעור הגוף ועור הפנים וכשהיא גולמית ו-100% טבעית היא גם ממש נעימה ומיוחדת. במאמר הזה אסקור את ההסטוריה של הקקאו וחמאת הקקאו, כולל כמה עובדות מפתיעות על הדרך הארוכה שעשה הקקאו למערב ומדוע שימוש בקקאו ומרכיביו בתוך הסבון מקפיץ את איכות הסבון לגבהים חדשים והופך אותו למוצר מאד מאד עשיר ומזין לגוף. 

הסטוריה

נתחיל מעץ הקקאו. מקורו של עץ הקקאו הוא ביבשת אמריקה המרכזית והדרומית. עמי אמריקה הילידית הקדומים – בני המאיה וגם האצטקים – היו מודעים היטב לתכונות הייחודיות של פרי עץ הקקאו והשתמשו בקקאו כמשקה מעורר – בטקסים מיוחדים וגם קצת כמו שאנחנו משתמשים היום בקפה. משקה הקקאו של עמי אמריקה הקדומים היה תמהיל מיוחד של קקאו גולמי, תבלינים חריפים ולעיתים גם דבש. אנחנו מדברים על סביבות שנת 800-1,000 לספירה וגם אחורה יותר, כן? 

בני התרבויות העתיקות של אמריקה הדרומית ייחסו לקקאו מגוון תכונות: 

א. ראשית כל, היה הקקאו מקור לתזונה. משקה הקקאו העתיק היה מזין מאד ומעורר (כמו משקה קקאו אמיתי היום!).

ב. רפואה ושימור בריאות – התחושות המרגיעות והמנחמות של הקקאו מוכרות לכולנו – מי לא מצאה את עצמה נרגעת עם קוביית שוקולד שנמסה על הלשון? התכונות המשמחות שלו והשפעותיו של הקקאו על מצב הרוח היו מוכרות גם אז. הקקאו הוא גם פרי עשיר בנוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים) אשר מסייעים, בשימוש לטווח ארוך, בשמירה על בריאות העור והגוף, ועל תפקודי האיברים הפנימיים. קקאו גם מסייע לעיכול טוב יותר ותומך במצבי עירנות וריכוז. 

פרי עץ הקקאו

ג. מיסטיקה – הקקאו, כאמור, שימש בטקסים דתיים של העמים הילידיים. יישומיו בטקסים רוחניים היה מגוון והכוהנים האמינו כי הקקאו הוא מקור לכוח רוחני והתעוררות תודעתית. רבים מהטקסים המיסטיים כללו שימוש במשקה קקאו לזימון שפע רוחני וחיבור עם היקום. עד היום נערכים טקסי קקאו בתצורות שונות בקרב קהילות רוחניות או שמאניות (נסו לחפש מידע על טקסי קקאו! זה מעניין ומומלץ).

ד. העמים הילידיים שגידלו את הקקאו כיבדו את הפרי הייחודי ואת תכונותיו, והוא נחשב יקר ערך. על כן נעשה שימוש בקקאו גם למטרות מסחר.
פולי הקקאו נסחרו ברחבי היבשת בין העמים והשבטים השונים ואף השתמשו במקרים מסוימים בפולי הקקאו כמטבע.

ה. כיוון שהיה לקקאו מקום תרבותי של כבוד, חלק מהעמים הילידיים השתמשו בקקאו גם לצורכי אמנות, צביעה וקישוט.  

עובדה מפתיעה מספר 1: האצטקים נהגו לעשן את הקקאו! השוקולד שאנחנו מכירים היום הוא תוצר מאוחר של פולי הקקאו. פרקטיקה אחת של האצטקים כללה ערבוב של פולי קקאו גרוסים עם טבק מקומי, עטיפתו בעלי טבק ועישונו. ב״משפחת סימפסון״ אפילו הקדישו כמה שניות למנהג הזה בפרק בו מבקר בארט עם בית הספר שלו במפעל שוקולד.

ההסטוריה של השוקולד ושל חמאת הקקאו - הסימפסונס
האצטקי של משפחת סימפסון וסיגר הקקאו

הקקאו באירופה

עם פלישת הספרדים במאה ה-15 ליבשת אמריקה, נתנו האירופים את דעתם על משקה מיוחד שהעמים הילידיים ייחסו לו חשיבות מרובה: הוא היה בעל צבע כהה ועמוק, ארומה משכרת וייחודית שכמוה לא הכירו ותכונות מקציפות מיוחדות. טעמו היה עשיר וכבד, והספרדים הכובשים נשבו אט אט בקסמו. האצילים הילידיים נהגו להציע משקה קקאו לאורחים חשובים וכריסטופר קולומבוס עצמו, בזמן שצוותו גנב סירה ילידית, גילה כי הסירה הייתה מלאה בפולי קקאו. קולומבוס הביא עימו בחזרה לספרד פולי קקאו והציגם בפני המלך, אבל רק במאות ה-17 וה-18 צבר הקקאו פופולאריות עצומה בספרד ובאירופה והעץ עצמו הושט מעבר לים, מיבשת אמריקה, כדי לטפח חקלאות קקאו. בספרד עמדו על תכונותיו המרפאות של הקקאו ועל השפעתו החיובית על מערכת העיכול ואף יצרו גרסה משלהם למשקה הקקאו – הם הוסיפו לו סוכר, ולפעמים דבש, כדי לנטרל את המרירות הטבעית שלו. המשקה הפך פופולארי בקרב מעמדות האצולה ותיעודים היסטוריים מספרים שהיה אהוב במיוחד על נשים. 

עובדה מפתיעה מספר 2: שתיית קקאו חם ואיכותי (כמה שפחות מעובד) תייצר השפעה דומה לזו של קפה, אך תחושת העוררות והרעננות תימשך זמן רב יותר! ​

חמאת קקאו ושוקולד מוצק

בשנת 1828 הצליח כימאי הולנדי בשם קונרד ואן האוטן להפריד את הקקאו לאבקה (אבקת קקאו) ולשומן (חמאת הקקאו). הגילוי פתח דלת לייצור המוני של שוקולד מוצק ומומתק, הוזיל את עלויות הייצור ויצרני ממתקים החלו להשתמש בו ולהמציא מתכונים חדשים למעדני שוקולד שכמותם לא נראו עדיין. מיתוסים חדשים החלו להיקשר לשוקולד (כמה מהם מזכירים להפליא את אמונותיהם של העמים הילידיים באמריקה) – שיש לו השפעה חיובית על יכולת הריכוז, שהוא אפרודיז׳יאק (משפר ומעורר תפקוד מיני), אבל גם שהוא עלול לגרום לעלייה במשקל (מה שהיה נכון בגלל כמויות הסוכר הגדולות שהוספו לו) ולבעיות עור כמו אקנה (מיתוס!).

עובדה מפתיעה מספר 3: חמאת קקאו היא אחד החומרים הכי בריאים לעור הגוף והפנים! היא משולבת בקרמים, סבונים ומוצרי שיער כבר שנים רבות. כמובן שעדיף לצרוך אותה כמה שיותר טבעית וגולמית, ממש כמו החמאה שאנחנו משתמשים בה לסבון שלנו.

סגולותיה הבריאותיות של חמאת קקאו בסבון

חמאת הקקאו עצמה היא בצבע בהיר (דומה לצבעו של שוקולד בלונדי) ויש לה ריח עדין מאד של שוקולד (כן!). היא חומר מוצק מאד יחסית, ובתהליך הכנת הסבון אנו מקפידים לחמם אותה במידה מועטה מאד, רק עד להמסה, כדי לשפר את תכונותיה המרפאות ואת סגולותיה הבריאותיות של החמאה. חמאת הקקאו מעניקה לסבון מרקם חלק וקרמי, מפנק מאד ועשיר (ממש כמו ששוקולד אמיתי וטוב הוא מאכל מפנק ועשיר) ומסייעת לתחושת המוצקות של הסבון הסופי.

 היא עשירה בחומרים כמו סידן, נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים), מינרלים נפלאים כמו מגנזיום (המסייע בהפחתת תופעות דלקתיות ושמירה על גמישות העור), ואבץ טבעי (הידוע בתכונותיו המשקמות לעור). החמאה מכילה גם ויטמינים חיוניים כמו ויטמין C ו-ויטמין B. שימוש בסבון טבעי המכיל חמאת קקאו ישאיר את עור הגוף והפנים רך ונקי, עם בוסט של כל החומרים הנפלאים שיש לתכונות הקקאו להציע. כמעט כל סוגי הסבון שלנו מכילים חמאת קקאו נפלאה, גולמית וטבעית, ללא תוספות מלאכותיות או כימיות.
נסו את סבון הרוזמרין המדהים שלנו וגם את סבון אפרודיטי עם מלח הימלאיה ורוד.

אי אפשר בלי מתכון למשקה קקאו מיוחד סטייל דרום אמריקה, אז:

משקה קקאו מרפא ומעורר
בסגנון המאיה 

(מושלם כמשקה חם לימי חורף קרים,
מדהים כמשקה קר ומרענן לימי הקיץ)

מרכיבים (ל-2 ספלי משקה קקאו)

2 כפות פולי קקאו נא אורגני, טחונים במטחנת תבלינים
כוס חלב שקדים / חלב קוקוס אמיתי
מעט דבש (חצי כפית עד כפית)
כוס מים


תבלינים

חצי כפית פתיתי צ׳לי חריף
חצי כפית קינמון
כפית מחית וניל איכותית או וניל ממקל וניל


איך מכינים

(1) טוחנים היטב את פולי הקקאו במטחנת תבלינים ביחד עם פתיתי הצ׳ילי והקינמון. 

משקה קקאו דרום אמריקאי בסגנון המאיה

(2) מבשלים את הקקאו הטחון עם התבלינים בסיר קטן, יחד עם חלב השקדים והמים, עד להרתחה. כשרותח, נוסיף את מחית הוניל. אם יש לנו מקל וניל, אפשר לגרד את גרגירי הוניל מבפנים ולהוסיף, וגם להוסיף את המקל עצמו לסיר ולתת לו להוריד ארומה ונילית למשקה. מערבבים עם מקציף ידני / כף עץ. מוסיפים דבש.

(3) אחרי שהמשקה הגיע לרתיחה, אנחנו מסננים אותו.

(4) שותים לאט, ובתשומת לב. חוגגים את הטעמים. מתלהבים מטעמי הקקאו העמוקים. אוהבים.

הערות

  • אם אין לכם מטחנת תבלינים: זה אחד המכשירים הכי שימושיים אצלי במטבח והוא מומלץ בחום. אין סוג ספציפי, מה שתמצאו יתאים. חפשו ״מטחנת פולי קפה״).
  • חלב שקדים אמיתי מכינים משקדים / מחית שקדים ומים בלבד. הוא הרבה יותר טעים ובריא מחלב השקדים הקנוי שמוסיפים לו כל מיני תוספות לא בריאות.

יש!

 בדקו את מארזי הסבון שלנו המאפשרים רכישה מרוכזת של סבון במחיר מוזל!

חנות הסבון:
סבון טבעי אמיתי

נקי, עשוי מחומרים אוהבי אדם וטבע, משמח גוף ונשמה

המון סבון -
מארזי סבון משמחי לב

מארזי הסבון מאפשרים רכישה של סבון טבעי נפלא לאהובי ליבנו או לעצמנו

הצטרפו אל קהילת האינסטגרם שלנו!

צפו בתהליכי הכנת הסבון, עקבו אחרי חידושים וקבלו שוברי הנחה ייחודיים!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עגלת קניות
Scroll to Top